Salarisverhoging, zo pak je het aan

Categorieën: Algemeen

Een nieuwe baan biedt de beste kans om je inkomen te verbeteren, maar onderhandelen over geld betekent ook vaak stress. Hoe zorg je dat een scherpe onderhandeling de goede verhoudingen niet verstoort en hoe hoog of laag moet je eigenlijk inzetten? Ondanks dat onderhandelen een vak apart is, zijn er toch ook zaken waar je als leek wel degelijk invloed op hebt. Door je goed voor te bereiden en met feitelijke argumenten te komen, wordt je vraag eerder serieus genomen. In deze blog helpen we je graag een handje op weg. 

Wat ben je waard?

Voordat je een onderhandeling begint is het belangrijk om te weten wat je ongeveer kunt vragen. Als je dit niet weet is vragen om een salarisverhoging erg ingewikkeld. Onderbouwen waarom je vind dat je meer moet verdienen, wordt meteen al lastig. Online kun je via een aantal websites (bijv.: LinkedIn of Glassdoor) al een goede indruk krijgen, maar vergeet ook je eigen netwerk niet, zoals oud studiegenoten of (ex)collega’s. Vraag eens wat zij verdienen of wat zij denken dat redelijk is voor jouw functie. 

 

Weet met wie je aan tafel zit

De onderhandelingsruimte wordt ook bepaald door de persoon met wie je onderhandelt. Zorg dat je van tevoren weet met wie je onderhandelt en wat zijn of haar verantwoordelijkheden zijn. Zo kun je in het gesprek ook refereren naar zaken waar deze persoon mee dealt en laat je zien dat je je huiswerk hebt gedaan.

 

Inhoud versus beloning

Noem tijdens je sollicitatieprocedure niet te vaak het salaris. Je wilt natuurlijk ook graag overbrengen dat je de functie aantrekkelijk vindt op basis van de inhoud. Aangeven dat je alleen geïnteresseerd bent in de functie vanwege het salaris is wat kort door de bocht. Scherp onderhandelen hoeft niet te leiden tot het verkleinen van je kansen, maar dat geldt wel voor het moment en de manier waarop je onderhandelt. Timing in een gesprek is dus belangrijk. 

 

Deel jij jouw huidige salaris?

Lieg nooit over je huidige salaris, de waarheid komt altijd boven tafel. Echter, je hoeft niet alles bloot te geven. Je salaris is voor je nieuwe werkgever een goed meetpunt om te bepalen wat hij jou gaat bieden. Vermijd een exact bedrag, zodat je nog wat speelruimte hebt. Geef in je antwoord aan dat je je huidige salaris niet relevant vind voor deze functie. Of dat je huidige salaris past bij  bij de inhoud van je functie.

 

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn belangrijk

Werken bij een nieuwe club betekend niet alleen een salaris, maar ook of er voldoende ontwikkelmogelijkheden zijn. Bij veel werkgevers is er ruimte voor het volgen van een training of een budget voor het inrichten van een goede thuiswerkplek. Zijn er zaken die jij echt belangrijk vindt? Vergeet het dan niet te noemen tijdens de onderhandelingen. Zaken die je kunt benoemen zijn o.a  een variabel inkomen op basis van omzet, een auto, het volgen van een studie en deelnemen aan trainingen. Denk ook aan flexibele werktijden, onkostenvergoeding, pensioenregeling, mobiele telefoon, een dertiende maand of het  bezoeken van conferenties. 

 

Creëer 'wisselgeld'

Noem tijdens het onderhandelen niet meteen het bedrag dat je wilt verdienen, maar ga er iets boven zitten. Neem bijvoorbeeld een marge van 10 procent bovenop je gewenste salaris. Probeer altijd aan te voelen wat onderhandelingsruimte is. Er zijn genoeg bedrijven waar ruimte is, maar er zijn ook bedrijven waar het salaris zo goed als vaststaat.

 

Het eerste salarisaanbod

Begin niet zelf met een bod. Het is net als op de markt: als je de ander eerst laat bieden, laat je de ander de toon van de van de onderhandelingen bepalen. Je kunt dan goed een inschatting maken hoe dicht vraag en aanbod bij elkaar liggen en of het verschil te overbruggen valt.
Hier kunnen twee scenario’s uit voort komen:

 

Scenario 1 - het salarisaanbod is veel te hoog

Dit lijkt een hele leuke verassing, maar ga goed na wat hier de oorzaak van is. Was je oude salaris veel te laag en zit je nu eindelijk in de schaal waar je hoort, of zijn de verwachtingen van je nieuwe werkgever hoog gespannen? Mocht dit laatste het geval zijn, vraag dan eens goed door naar wat er van je wordt verwacht. Dit kun je ook nog achteraf vaststellen. Het komt vaak voor dat developers zeggen dat ze met een salaris / uurprijs die ver boven hun huidige ligt, zich niet prettig voelen en de druk te veel toeneemt. 

 

Scenario 2: een tegenvallen aanbod

Raak dan niet meteen in paniek. Leg rustig uit wat jij in gedachten had en waarom. Na je betoog kun jij je tegenbod doen. Vind je dit lastig? Vraag dan of je over het aanbod mag nadenken en of je er op terug kan komen. Zo creëer je ruimte voor jezelf om goed over een tegenbod na te denken en maak je tegelijkertijd de confrontatie minder direct.

 

De Deal

Beide partijen moeten zich goed voelen zodra het definitieve salarisaanbod op tafel ligt. Dit vergt van beide partijen enige toegeeflijkheid. Voelt het niet goed? Benoem dit dan. Zo voorkom je spijt of een gebrek aan motivatie op een later moment. 

 

Let goed op je gevoel

Op gesprek komen kan soms een overweldigende ervaring zijn. Wellicht ben je zelf zenuwachtig en bereid jij je in je hoofd voor op een gesprek, je onderbewustzijn is ook gewoon aan het werk. Deze registreert zaken waar jij wellicht niet aan denkt tijdens een gesprek. Is er een hele gezellige of juist koude sfeer op kantoor? Hoe gaan werknemers en leidinggevenden met elkaar om? Ga na een gesprek eens zitten en neem alles nog een keertje door in je hoofd. Wat was jouw algehele indruk van het bedrijf? Laat dus bij een go/no-go voor je nieuwe baan niet alleen het salaris meetellen, maar denk ook aan andere zaken die jij belangrijk vindt. Alleen zo begin je met een goed gevoel aan je nieuwe baan.

 

Tot slot

Is de deal gemaakt? Leg dan alles goed vast op papier. Het klinkt logisch, maar we vergeten het nogal eens. Inventariseer alle afspraken en schrijf ze op. Zo behoud je overzicht en heb je minder kans op misverstanden later in het proces. We wensen je veel succes!

 

Reageer

Auteur
Jacqueline de Gruyter
Publicatie datum
14-12-2020 12:38
Deel dit artikel
The House of Appril uses cookies to remember certain preferences and align jobs interests.