Goeie vraag, maar hoe krijg je daar inzicht in? Collega’s onderling spreken over het algemeen niet graag over hun salaris (in Nederland is slechts 23% van de werknemers hier open over). En werkgevers vinden het al helemaal niet een onderwerp om op de vrijmibo eens breeduit op tafel te leggen. Dat is ook niet zo gek, want je wat je verdient hangt sterk af van ervaring, dienstverband, type werkgever en nog een hele zwik andere factoren. Niet iedereen zit dus in dezelfde situatie.
Toch is inzicht in het salaris van je mede app-developers belangrijk: het geeft vergelijkingsmateriaal voor je eigen situatie, het kan helpen bij het vaststellen van je tarief als ZZP’er, of het helpt bij je eigen salarisonderhandelingen wanneer je in vaste dienst bent.
Onderzoek naar het salaris van app-developers
Om toch een beeld te creëren hebben wij ons eigen netwerk een klein, anoniem, onderzoekje gedaan. Een korte enquête via Google Forms met daarin een zevental vragen over werkplek, specialisatie (iOS, Android of Multi-platform), en natuurlijk salaris. Met deze gegevens kunnen we een redelijk beeld vormen van wat een app-developer verdient. Ongeveer, met een slag om de arm. Hieronder vind je de resultaten.
De Basics
Ten tijde van het schrijven van deze blog hadden 55 ontwikkelaars de enquête ingevuld. 59,3% van hen specialiseert zich in iOS apps, 27,8% in multi-platform ontwikkeling en 13% focus op android apps. (let wel: niet elke vraag is verplicht, het aantal antwoorden kan afwijken)
Gekeken naar ervaring zien we dat vooral developers met wat meer ervaring hebben gereageerd. Slechts 5,5% van de respondenten had minder dan 3 jaar ervaring. 61,8% had tussen de 3 en de 10 jaar ervaring. 32,7% van de respondenten gaf aan meer dan 10 (!) jaar ervaring te hebben.
Een laatste factor van belang waar we naar moeten kijken is natuurlijk het dienstverband. Het is immers logisch dat een ZZP’er een hoger tarief rekent, en meerdere klussen doet vergeleken met iemand in loondienst. Werknemers in loondienst hebben daarentegen vaak wel meer werkzekerheid en secundaire arbeidsvoorwaarden als lease-auto’s, pensioenregeling en eindejaarsbonussen.
Gekeken naar de antwoorden van onze respondenten zien we dat 53,7% in loondienst is, 38,9% aan de slag is als zzp’er en 7,4% gedetacheerd, of op een andere manier werkzaam is.
Salaris: wat verdient een app-developer nu echt?
We kunnen, op basis van de grafiek hieronder concluderen dat app-developers prima verdienen (vinden ze zelf trouwens ook, maar daarover straks meer).
36,4% geeft aan zelfs meer dan 6000 euro op maandbasis te verdienen! (op basis van 40 uur per week). Dit is verreweg de grootste eenduidige schaal die uit het onderzoekje terugkomt. Een kleine kanttekening: onze enquête ging niet hoger dan 6000 euro, dus kunnen we niet met zekerheid een bovengrens vaststellen. Maar prima is het zeker!
Inkomen op basis van ervaring
Leuk, zo’n taartdiagram met percentages, maar dat is natuurlijk niet het hele verhaal. Ervaring zegt heel veel over het salaris wat je verdient, dat geldt ook voor app-developers. Het is dus belangrijk dat als factor mee te nemen. Als we de data op een hoopje gooien en uitsplitsen komen we op de volgende diagram uit:
Vervolgens kunnen we met een slag om de arm de volgende salarissen voor junior, medior en senior app-developers herleiden (nog steeds bruto op basis van 40 uur per week):
• (0-2 jaar ervaring ) Junior app-developer: Є3300
• (3-10 jaar ervaring) Medior app-developer: Є4200
• (10+ jaar ervaring) Senior app-developer: Є5100
Dit is natuurlijk een hele beperkte rekensom (waarbij we per schaal van een gemiddeld bedrag zijn uitgegaan. Bijv.: 2600 -3000 = gerekend met 2850), maar het is een redelijk goede indicatie wat je kunt verwachten als je solliciteert naar een baan als app-developer. Je gaat er per (arbitrair) ervaringsniveau ongeveer 900 euro per keer op vooruit. We hebben hier de medior-schaal heel ruim opgevat (omdat in onze ervaring bedrijven hier nogal verschillend mee omgaan). Het kan dus zo zijn dat je in werkelijkheid eerder naar senior doorstroomt en dus een hoger salaris ontvangt dan uit dit staatje blijkt.
Dienstverband
Het mag geen verassing zijn dat je als ZZP’ er (om de hierboven genoemde redenen) een stuk meer verdient dan een collega in loondienst. We zien dat van de respondenten die meer dan Є6000 verdienen 85% als ZZP’ er werkt. Ben je dus een ervaren kracht en op dit moment in loondienst, en wil je een stap in salaris maken? Dan is als zelfstandige aan de slag gaan waarschijnlijk de beste kans.
Zijn app-developers tevreden met hun salaris?
Oké, prima. We kunnen nu dus iets meer zeggen over at een app-developer verdient. En dat ziet er best aardig uit, qua bedrag onder de streep, maar zijn zij daar zelf ook tevreden over? Die vraag hebben we natuurlijk ook gesteld.
En wat blijkt? Developers zijn dik tevreden met hun salaris: het cijfer 8 (op een schaal van 1-10) werd het vaakst gegeven. Gemiddeld geeft een app-developer zijn salaris een 7,81. En dat is gewoon erg goed als je bedenkt dat gemiddeld over de hele beroepsbevolking genomen 68% van alle Nederlanders ontevreden zijn over hun salaris. App developers zijn dus bovengemiddeld tevreden!
Tot slot
Er zijn natuurlijk heel wat dingen aan te merken op de conclusies van dit korte onderzoekje. Van een te kleine sample-group tot onhandige statistieken etc., we willen dit overzicht dan ook vooral als houvast bieden voor (potentiële) app-developers die graag meer inzicht willen in hun mogelijke verdiensten als ze developer worden.
Heb je hier dan ook nog vragen over, wil je advies, of gewoon een sparren over waar je met je carrière heen wil, stuur dan gerust een mailtje naar info@thehouseofappril.com – Dan horen we jouw verhaal graag aan en kijken we of je verder kunnen helpen met een van onze vacatures, trainingssessies of via ons uitgebreide netwerk van app-agencies.